TransportKlok

PostNL en vakbonden bereiken akkoord: 7% loonsverhoging voor medewerkers

PostNL heeft samen met de vakbonden BVPP, CNV en FNV een belangrijk onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor haar medewerkers en zaterdagbestellers. Dit akkoord biedt een loonsverhoging van in totaal 7%, die in verschillende fasen wordt doorgevoerd vanaf 1 juli 2024. Met deze cao zet PostNL stappen om de arbeidsvoorwaarden beter in lijn te brengen met de markt en haar eigen financiële positie.

Loonsverhoging in fases

De loonsverhoging wordt geleidelijk ingevoerd: op 1 juli 2024 krijgen medewerkers een stijging van 2,5%, gevolgd door 1,5% op 1 januari 2025, nog eens 1,5% op 1 juli 2025, en tot slot 1,5% op 1 januari 2026. Een opvallende wijziging is de afschaffing van jeugdlonen vanaf 18 jaar, waardoor jongere medewerkers dezelfde beloning ontvangen als hun oudere collega’s in vergelijkbare functies.

Aantrekkelijke en moderne arbeidsvoorwaarden

Naast de loonsverhoging bevat de nieuwe cao diverse maatregelen om de arbeidsvoorwaarden verder te moderniseren. Zo wordt het pensioenplan aangepast, waarbij de eigen bijdrage stijgt van 6% naar 7% per 1 januari 2026, en wordt er een regeling voor bijzonder ouderschapsverlof ingevoerd voor wensouders. Het fietsplan krijgt ook een impuls, met een verhoogd budget tot €1.000,-, terwijl de huidige reiskostenregeling voor woon-werkverkeer behouden blijft.

Duurzaam doorwerken en vervroegd uittreden

PostNL wil haar medewerkers de kans geven om op een gezonde en duurzame manier door te werken tot hun pensioen. Daarom introduceert het bedrijf de Regeling Duurzaam Doorwerken (RDD), waarmee 100 medewerkers minder uren kunnen werken met gedeeltelijke salaris- en pensioenbehoud. Ook zijn er 25 plekken beschikbaar voor de vernieuwde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die medewerkers in staat stelt om tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd vervroegd met pensioen te gaan.

Het vervolgtraject

Het onderhandelingsresultaat wordt binnenkort voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Bij goedkeuring worden alle afspraken vastgelegd en ondertekend in de nieuwe cao, die van kracht zal zijn van 1 april 2024 tot en met 30 juni 2026. Eerder dit jaar bereikte PostNL al een akkoord voor een nieuwe cao voor 15.000 postbezorgers.